Skip to main content
Nettverket “Ernæring for personer med utviklingshemming”

Nettverket “Ernæring for personer med utviklingshemming”

Nettverket «Ernæring for personer med utviklingshemming» er et faglig nettverk med medlemmer fra hele landet. Nettverket skal bidra til økt kunnskap om systematisk ernæringsarbeid hos ansatte i tjenesten til personer med utviklingshemming.

Publisert onsdag, 22. mars 2023, av Cato B. Ellingsen

Dette gjøres ved å arrangere nasjonale webinar, legge til rette for nettverksbygging, spre kunnskapen gjennom ulike fagmiljøer representert i styringsgruppa og bidra til forskning- og utviklingsarbeid.

Målgruppen for nettverket er ansatte i tjenesten til personer med utviklingshemming. Sluttbrukere er personer med utviklingshemming. Nettverket har en bred sammensatt styringsgruppe som sprer informasjon via sine respektive nettverk og i samarbeid med brukerorganisasjoner, statsforvalter og fylkeskommunen.

NAKU sitt arbeid og Marianne Nordstrøm sitt doktorgradsarbeid fra 2015 viser store utfordringer relatert til kosthold og ernæring til personer med utviklingshemming. Prosjektet «Hel-Kost», sammen med erfaringer fra praksisfeltet, brukerorganisasjoner og USHT sitt læringsnettverk viser økt behov for kompetanse i systematisk ernæringsarbeid hos ansatte i tjenesten til personer med utviklingshemming. Nettverkets mål er å være en pådriver og bidragsyter for å øke kvaliteten på ernæringsarbeidet i kommuner og fylkeskommuner.

Nettverkets styringsgruppe: 

  • Kim Berge, seniorrådgiver, NAKU
  • Monica T. Devle, forskningskoordinator ObeCe, St. Olavs Hospital
  • Ellen Ersfjord, forsker ObeCe og UiA.
  • Svein O. Kolset, professor UiO.
  • Kristine Nordkvelle, klinisk ernæringsfysiolog, Oslo kommune og Lovisenberg sykehus              
  • Marianne Nordstrøm, klinisk ernæringsfysiolog, Frambu, Oslo universitetssykehus og UiO.
  • Therese Tanem, fagleder USHT Trøndelag sør.

Det er gratis deltakelse i nettverket og ved webinar

De som ønsker å bli medlemmer av nettverket kan gjøre dette ved sende Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

Kristine Nordkvelle fra nettverket er redaktør for et læreverk om samme tema som nettopp er lansert av OsloMet. "Mat og glede" er tilgjengelig for alle og inneholder, som nettsiden beskriver det, "alt fra nerdete forklaringer om næringsstoffer og virkestoffer i medisiner, til gode videosnutter om hvordan og hvorfor du skal veilede i god ernæring. Hva er egentlig god ernæringspraksis? Og hvordan kan du bidra til det der du jobber - uten å tråkke på brukernes selvbestemmelsesrett?"