Nyheter

#neitilfurutun

#neitilfurutun

I dette innlegget finner du materiell (bilde, forslag til tekst og emneknagg) i protesten mot Furutun. 

Furutun i Fredrikstad – et gufs fra fortiden!

Furutun i Fredrikstad – et gufs fra fortiden!

Mange barn, unge og voksne med utviklingshemming trenger omfattende bistand for å leve liv i tråd med egne ønsker og verdier. For at disse skal kunne oppleve at sine menneskerettigheter blir tatt på alvor, på lik linje med alle oss andre, er de avhengig av det viktige samspillet mellom politikk, fag og folk. Dette samspillet synes å ha kollapset i Fredrikstad kommune i disse dager. 

Furutun: brudd på barnekonvensjonen!

Furutun: brudd på barnekonvensjonen!

Barneadvokat Trude Trønnes Eidsvold er tydelig i sin sak. Furutun-planene bryter med barnekonvensjonen. Likevel ønsker Fredrikstad kommune å samlokalisere avlastningstjenestene i ett bygg. Bygget skal blant annet huse barn og unge voksne fra 5 til 30 år. 

Inntektsgrense for uføre skaper urimelige skiller

Inntektsgrense for uføre skaper urimelige skiller

Regjeringen har lagt frem forslag til statsbudsjett for 2022, hvor man blant annet foreslår å fjerne fribeløpet som gjør at personer med uføretrygd i dag kan tjene inntil 0,4 G (ca 42.000 ,-) uten trekk i uføretrygden. Det nye forslaget innebærer at man fra første krone vil trekke halvparten av inntekten fra uføretrygden. Dette er et tiltak som åpenbart vil ramme mange personer som har utviklingshemming og uføretrygd kraftig. Stiftelsen SOR har henvendt seg til arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik om saken. 

Viktige signaler fra Senterpartiet 

Viktige signaler fra Senterpartiet 

Administrasjonen i Verdal kommune fremmet tidligere i høst forslag om å samlokalisere 15 personer med utviklingshemming i ett bygg. Det innebar at personene det gjaldt måtte flytte fra sine respektive hjem, til fordel for et nytt bygg med institusjonspreg. Fem vernepleiere fra Trøndelag tar i dette innlegget til orde for at samlokaliseringen ikke er en god idé. Det er derfor svært gledelig at Senterpartiet setter en stopper for den planlagte sammenslåingen.  

Glad mat i Strand kommune

Glad mat i Strand kommune

I Strand kommune har ambulerende miljøtjeneste med utgangspunkt i e-læringskurs fra SOR sine ressurser, jobbet sammen med utviklingshemmede for å øke kompetansen på mat og ernæring. -Ofte blir fokuset på mat og ernæring negativt, vi ønsket å snu dette til noe positivt gjennom kurset «Glad mat», sier Møyfrid Alsvik Moskvil og Mona Tjensvold når SOR snakker med dem om arbeidet deres. 

Kampen for tilværelsen

Kampen for tilværelsen

Tjenestetilbudet til funksjonshemmede barn har alvorlige mangler. Det viser blant annet denne saken fra NRK (publisert 22. november 2021). I reportasjen blir vi kjent med familien til Vilde (14), og hvilken kamp de daglig står i for at datteren skal få et forsvarlig tjenestetilbud. Foreldrene sliter seg ut, og er avhengig av hjelp fra nærmiljøet for å få hverdagen til å gå opp. 

Cato Brunvand Ellingsen blir spesialrådgiver i SOR

Cato Brunvand Ellingsen blir spesialrådgiver i SOR

Stiftelsen SOR styrker staben, og har ansatt Cato Brunvand Ellingsen som spesialrådgiver. Cato har jobbet for og med utviklingshemmede hele sitt voksne liv. Han har erfaring fra blant annet habiliteringstjeneste, kommunale tjenester, fagforening og ulike kompetansemiljø. Han beskriver seg også som aktivist for levekår, tjenester og rettigheter til utviklingshemmede. Cato er vernepleier med master i habilitering. 

Det handler om livet – ikke «godt nok» eller «vanlig praksis»

Det handler om livet – ikke «godt nok» eller «vanlig praksis»

Scott Drangsholt går på Kristiansand katedralskole på Hverdagsliv. 2 dager i uken er han i arbeidspraksis på Jegersberg gård, på en hundedagis. Scott er fornøyd med fritiden sin, bor på gård der han har lama, hunder, geiter, hester og høns. Han er en samfunnsengasjert ung mann som driver med film og liker å spille. I spillverden har han er unikt nettverk og mange venner. Scott er 21 år og har autisme. Han skal sammen med sin mor Annette holde foredraget «Det handler om livet- ikke «godt nok» eller «vanlig praksis». Annette er på fritiden styreleder for Autismeforeningen i Norge, og bor på går sammen med sin mann Glenn og barna Sonja, Andrea, Scott og fostersønnen Tobias.

På tide å planlegge jula

På tide å planlegge jula

Forfatteren er strengt tatt ganske så uinteressert i jula og adventen for den del. Av en eller annen merkelig grunn har jeg allikevel i de siste par årene promotert jula allerede i september overfor enkelte miljø. Jeg retter meg primært mot dere som jobber i andres hjem med dette innlegget, men det kan godt hende at dere som jobber på skole eller innen habilitering kan dele ideer med andre.

PUST UT - en metodebok

PUST UT - en metodebok

PUST UT er et treffpunkt for skeive personer med utviklingshemming. Trygghet, nettverksbygging og åpenhet står sentralt. PUST UT - en metodebok,  gir deg en grundig innføring i hvordan du best kan legge til rette for treffpunk for skeive utviklingshemmede, der målet er å skape trygge, seksualvennlige og inkluderende arenaer.
E der någen av oss som E normale?

E der någen av oss som E normale?

Per Inge Torkelsen er født i 1953. Han er utdannet lærer eller adjunkt, men han har knapt nok praktisert dette yrket. Torkelsen har levd som klovn eller humorist i 39 år, siden 1983, og han har stort sett hatt det kjekt. Torkelsen vokste opp i et kristent hjem hvor han ikke fikk lov til mye, som å se på tv, lese tegneserier eller leke med leketøy. Dette brøt han senere ut ifra, og anser ikke seg selv som normal. Torkelsen var ikke bare en selverklært klovn, men også en stor norsk komiker, skuespiller, forfatter, radiokåsør, politiker som blant annet er kjent for sine spissformuleringer, som at han «ønsker kristenrocken til Helvete» og «gi ungdommen en flaske brennevin før idretten tar dem». Han blir beskrevet av sine venner som Norges modigste komiker.

Det vi ba om, og det vi (ikke) fikk – stortingsmelding om menneskerettigheter for personer med utviklingshemming

Det vi ba om, og det vi (ikke) fikk – stortingsmelding om menneskerettigheter for personer med utviklingshemming

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, var invitert til å holde et innlegg på SOR-konferansen for å snakke om stortingsmeldingen om menneskerettigheter for personer med utviklingshemming. Hun har vært saksordfører i Arbeids- og sosialkomiteen for representantforslaget som ligger til grunn for denne stortingsmeldingen, som vi nå har ventet spente på i 3 år.

Hvordan møte personer med utviklingshemming i krise?

Hvordan møte personer med utviklingshemming i krise?

Anne Gro Innstrand er spesialist i klinisk psykologi og habilitering, og driver også privatpraksis. På SOR-konferansen «Miljøterapi for personer med utviklingshemming» snakket Innstrand om hvordan man bør møte personer med utviklingshemming i krise. Dette i lys av koronapandemien som har preget vår hverdag siden mars 2020.

Hva betyr ordet

Hva betyr ordet "form"?

Stine Marlen Henriksen har nylig levert sin doktorgradsavhandling til bedømming ved Nord Universitet. Avhandlingen har fått tittelen “Forståelse, makt og materialitet”. Under FOs FOrskerfrokost den 5. oktober presenterte Henriksen funn fra arbeidet sitt. Avhandlingen er en nærstudie av hverdagslivet ved ett norsk bofellesskap. Her bor Peder og Kristian, to eldre menn, diagnostisert med utviklingshemming. Begge har et begrenset verbalspråk, og det sies at de viser såkalt “utfordrende atferd”. Og funnene i avhandlingen er tydelige; hvordan vi forstår personer med utviklingshemming påvirker vår bruk av makt. 

Tekst: Linn Løvlie Slette
Publisert 05.10.2021

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim

EHF: 984257503

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.