Det er ulike former for seksuelle overgrep og det er ingen entydig reaksjonsform, noen kan reagere kraftig på milde overgrep, andre kan ta lett på svært grove og alvorlige overgrep.
Det vanligste er at den som har vært utsatt for overgrep ikke orker å fortelle store deler av historien på en gang. Små bruddstykker av det som har skjedd er det vanligste. Det normale er også at historien er litt springende, og at man de første gangene ikke forteller en ferdig bearbeidet histori. Blant annet fordi historien ikke har rukket å bli bearbeidet, men også fordi det blir for sterkt både å huske og fortelle detaljer i det som har skjedd.
Seksuelle overgrep mot mennesker med utviklingshemming begås nesten alltid av personer som offeret kjenner. Det kan være naboer, andre med utviklingshemming, bistandspersoner eller familiemedlemmer.
Når en person med utviklingshemning forteller om at han eller hun har vært utsatt for seksuelle overgrep er dette overveldende for den som får høre det. Dette er en forferdelig vanskelig situasjon å være i, og det er viktig at du har klare retningslinjer å forholde deg til. I en slik affektsituasjon er det ellers lett å trå feil.
Mange ønsker så sterkt at det ikke er sant, at de trekker troverdigheten til personen med utviklingshemning i tvil.
Det bør foreligge konkrete retningslinjer for håndtering av mistanke om seksuelle overgrep på din arbeidsplass. De skal være konkrete, og ha opplysninger om navn og telefonnummer for dem man skal kontakte.
Som helse- og sosialarbeider har man meldeplikt. Dette innebærer at man kan bli straffeforfulgt og dømt dersom man er kjent med forhold og ikke går videre med disse. Man har i utgangspunktet plikt til å melde uten at offeret samtykker. Dette innebærer at vi kan anmelde overgrep mot Kari til politiet, til tross for at hun eksplisitt ber om at dette ikke skal anmeldes.
Til tross for tittelen "Barnehus", er dette også et tilbud for voksne personer med utviklingshemning. Ta en titt på reportasjen fra Empo-tv.
Ved overgrep opplever mange at både liv, helse og personlig integritet er alvorlig truet. Ved å gi den riktige hjelp og oppfølging kan vi bidra til å hindre eller redusere langvarige helseplager som kronisk posttraumatisk stressyndrom, dissosiasjon, depresjon, selvmordstanker og selvdestruktiv atferd, somatiserende reaksjoner, samt seksuelle og sosiale problemer.
Her finner du tips om litteratur og nettressurser som er særlig relevant for å forebygge og håndtere mistanke eller akutte situasjoner, knyttet til overgrep mot personer med utviklingshemning.
Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Org.nr: 984 257 503
Seljeveien 6
Løren
Oslo
Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo
Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim
EHF: 984257503
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.